Volgens het rapport tonen aandeelhouders zich steeds meer betrokken bij de bedrijven waarin zij beleggen. Dit komt tot uiting in het aantal uitgebrachte stemmen tijdens aandeelhoudersvergaderingen. Dit is gestegen van 50 procent van de stemmen vorig jaar naar 60 procent dit jaar. ,,We verwachten een verdere stijging naar 70 procent”, aldus Eumedion-directeur Rients Abma.

In vergelijking met vorig jaar tonen aandeelhouders zich ook kritischer, door op aandeelhoudersvergaderingen meer voorstellen af te keuren. Zo zijn ze in toenemende mate terughoudend om bedrijven toestemming te verlenen voor nieuwe aandelenemissies. HITT, Wessanen, Ageas en Fugro zagen hun plannen hiertoe het afgelopen jaar doorkruist.

Eerste recht

,,Aandeelhouders willen niet geconfronteerd worden met verwatering van hun invloed. Ze gaan niet akkoord met nieuwe aandelenemissies als deze niet gepaard gaan met behoud van hun voorkeursrecht”, zei Abma. Normaal gesproken hebben zittende aandeelhouders bij nieuwe aandelenemissies een eerste recht op koop. Steeds vaker willen bedrijven bij emissiemachtigingen van dit recht af.

In reactie op de toenemende bemoeienis van aandeelhouders proberen Nederlandse bedrijven zich steeds meer af te schermen tegen hun invloed. Zo proberen bedrijven het voor aandeelhouders moeilijker te maken om het bestuur en de raad van commissarissen te ontslaan. Volgens de code Tabaksblat is een meerderheid van 50 procent plus êên stem en een quorumeis van een derde hiervoor voldoende, maar bedrijven proberen deze voorwaarden aan te scherpen.

Zo liet TNT Express dit jaar in de statuten vastleggen dat een tweederde meerderheid en een quorumeis van 50 procent nodig zijn om bestuur of commissarissen naar huis te kunnen sturen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl